Εισαγωγή στη Γενέθλια Αστρολογία 2: Hyleg, anareta, alcohoden

Οι ξεχασμένες τεχνικές της Πραγματικής Αστρολογίας: hyleg, anareta, alcohoden. Ένα απλό και διασκεδαστικό κείμενο σε μορφή διαλόγου για την καλύτερη κατανόηση των αρχών της Γενέθλιας Αστρολογίας από τον John Frawley με την άδειά του μεταφρασμένο στα ελληνικά.
[Conversations on Natal -2]
Hyleg, anareta, alcohoden

― Τι ακολουθεί θείε; Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ένα ωροσκόπιο;

― Είσαι ανυπόμονος αγόρι μου! Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας γι’ αυτό. Πρώτα ας ακολουθήσουμε τα βήματα των ένδοξων προγόνων μας. Μετά τη διόρθωση του ωροσκοπίου που ήταν η πρώτη τους κίνηση για να βρουν το σωστό ωροσκόπο, συνήθως προχωρούσαν ορίζοντας τρεις σημαντικούς τεχνικούς δείκτες: τον αφέτη ή ζωοδότη (hyleg), τον αναιρέτη (anareta) και τον οικοδεσπότη (alcohoden) [ΣτΜ. Βλ. πίνακα την επόμενη παράγραφο]. Η χρήση των τριών αυτών είναι για να υπολογίσουμε το μήκος της ζωής. Είτε γενικά, δηλαδή να δούμε αν η ζωή θα είναι μακριά ή σύντομη, ή για να προβλέψουμε ακριβώς το χρόνο του θανάτου. Δεν υπάρχει τίποτε ψυχολογικό εδώ. Δεν θα κοιτάξουμε ποτέ ένα ωροσκόπιο και θα πούμε ‘ Έχει αναιρέτη τον Κρόνο, τι φριχτός άνθρωπος! ’ Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες αυτούς για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ξεκινώντας θα τους ορίσουμε, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

Αφέτης/ζωοδότης ή hyleg. Ο δότης της ζωής και της διάρκειάς της. Ένα από τα φώτα, ο Ήλιος ή Σελήνη.

Αναιρέτης ή anareta. Ο πλανήτης που δίνει τέλος στη ζωή, ιδίως αν βρεθεί σε όψη με τον αφέτη/ζωοδότη.

Οικοδεσπότης ή alcocoden (με διάφορες γραφές π.χ. alchohoden): αυτός που δίνει χρόνια. Είναι ο κυβερνήτης του hyleg – ανάλογα με τον τρόπο που υπολογίζεται ο hyleg. Αν ξέρουμε τον hyleg και τον alcohoden μπορούμε να υπολογίσουμε το μήκος της ζωής, βασιζόμενοι στην θεμελιώδη δύναμη του alcohoden, λαμβάνοντας υπόψη, όμως, το αν δέχεται καλές ή κακές επιρροές από δυνατούς ή αδύναμους πλανήτες.

Ζωοδότης ή Hyleg ή Αφέτης

»Το hyleg ή ζωοδότης ή αφέτης είναι ο δείκτης της ζωής. Χοντρικά. Όπως είπα δεν μας λέει τίποτε για τη φύση του ατόμου. Είναι σαν το κόκκινο φωτάκι της καφετιέρας, που μας δείχνει αν είναι ανοιχτή ή κλειστή. Θεωρητικά με την πρόοδο, ο ζωοδότης και ο αναιρέτης προωθούνται μέχρι που κάποιος από τους δύο να φτάσει τη γενέθλια θέση του άλλου, πράγμα που σηματοδοτεί το θάνατο του ατόμου.

― Αυτό μου φαίνεται πολύ απλό.

― Ναι, είναι πολύ απλό. Δεν δουλεύει, βέβαια, αλλά είναι σίγουρα απλό. Στην πράξη τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ο ζωοδότης και ο αναιρέτης παίζουν ιδιαίτερα σημαντικούς ρόλους, αλλά δεν είναι πρώτοι στις διαδικασίες, όπως προτείνει η θεωρία.

― Και πώς βρίσκω ποιος είναι ο ζωοδότης;

― Αυτό είναι πραγματικά εύκολο. Για να είναι ζωοδότης ένας πλανήτης πρέπει να είναι σε κάποιον ζωοδοτικό οίκο: δηλαδή στον 1ο, 7 ο, 9ο, 10ο ή 11ο. Και, όπως πάντα στην παραδοσιακή αστρολογία, ένας πλανήτης που είναι περίπου 5 μοίρες πριν την ακμή του οίκου, λογίζεται ότι είναι σε αυτόν τον οίκο, εφόσον βέβαια είναι στο ίδιο ζώδιο με την ακμή.

― Έτσι αν η ακμή του 11ου είναι στις 18ο του Ταύρου, ένας πλανήτης που βρίσκεται στις 13ο του Ταύρου θα είναι στον 11ο και όχι στον 10ο;

― Σωστά. Όπως βλέπεις για να είναι κάποιος πλανήτης σε ζωοδοτικό οίκο, θα πρέπει να είναι επάνω από τον ορίζοντα ή περίπου στην ανατολή και, βέβαια, όχι στους δυσάρεστους οίκους, τον 8ο και τον 12ο. Δεν σου φαίνεται ότι κάτι βρομάει εδώ; Θα ’πρεπε μάλλον.

― Φαίνεται λίγο περίεργο, θείε. Γιατί θα πρέπει κανείς να αποκλείσει τους δυσάρεστους οίκους; Γιατί δεν μπορεί ένας πλανήτης να είναι ζωοδότης σε όλους τους οίκους που είναι πάνω από τον ορίζοντα; Γιατί η θέση ως προς τον οίκο είναι σημαντική;

― Αυτό που βρομάει εδώ είναι ο βασιλικός αστρολόγος. Θυμάσαι που σε προειδοποίησα; Να ’χεις το νου σου, γιατί αυτός ο κύριος θα χώνει τη μύτη του παντού.

― Ώστε αυτή η επιλογή των οίκων γίνεται για να αποφύγει ο αστρολόγος να στενοχωρήσει τον βασιλιά;

― Ακριβώς. Αποφεύγουμε οτιδήποτε κάτω από τον ορίζοντα, εφόσον επιλέγουμε έναν πλανήτη να σηματοδοτεί τη Ζωή, κι έτσι θέλουμε κάτι φωτεινό που να λάμπει επάνω στον ουρανό. Αποφύγαμε τον 8ο οίκο που δεν είναι ευχάριστος και τον 12ο για τον ίδιο λόγο. Είναι πιθανό ότι όλο αυτό είναι μέρος μιας μεθόδου που εξασφαλίζει ότι ο ζωοδότης βρίσκεται σε μια τουλάχιστον ανεκτή κατάσταση. Γιατί αν έρθει ο βασιλιάς κρατώντας το νεογέννητό του, γεμάτος χαρά και ικανοποίηση και ο αστρολόγος, αφού δει το ωροσκόπιο, προβλέψει για το παιδί μια πολύ σύντομη ζωή, κινδυνεύει η δική του να είναι συντομότερη.

― Ώστε δεν ισχύει αυτό;

― Υπάρχει επιχειρηματολογία πάνω σ’ αυτό, ώστε να το αγνοήσουμε και να πάρουμε σαν ζωοδότη το φως της χρονικής στιγμής, όποιο κι αν είναι αυτό. Αλλά υπάρχουν και καλά επιχείρηματα στο γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε τους ζωοδοτικούς οίκους, τα οποία θα αναφέρω αμέσως. Αν όμως ζυγίσω τα πράγματα καταλήγω στη δεύτερη άποψη.

― Το φως της ημέρας, θείε, είναι ο Ήλιος σε ημερήσιο ωροσκόπιο και η Σελήνη σε νυχτερινό;

― Σωστά. Ξέρεις να ξεχωρίσεις ένα ημερήσιο από ένα νυχτερινό ωροσκόπιο;

― Είναι εύκολο αυτό. Ο άξονας Ανερχόμενου/Κατερχόμενου παριστάνει τον ορίζοντα. Αν ο Ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα, είναι ημέρα. Αν είναι κάτω από τον ορίζοντα είναι νύχτα. Για παράδειγμα αν ο Ήλιος είναι στον 12ο οίκο είναι ημέρα, αν είναι στον 3ο είναι νύχτα.

― Καλώς. Μπορείς να αφήσεις περιθώριο λίγες μοίρες προς όφελος της ημέρας στα δύο άκρα, λίγο πριν το ξημέρωμα και λίγο μετά τη δύση, γιατί υπάρχει φως και στις δύο περιπτώσεις. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για τον αριθμό των μοιρών –‘λίγες’ είναι ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός που μπορούμε να έχουμε. Αυτό γιατί ο ακριβής αριθμός των μοιρών ποικίλλει, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και την εποχή του έτους – κι επίσης σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Μπορούμε να υπολογίσουμε, όσον αφορά το πλάτος και την εποχή, αλλά τον καιρό πώς να τον υπολογίσουμε;

― Ώστε αν ο Ήλιος είναι 2 μοίρες κάτω από τον Ανερχόμενο ή αντίστοιχα τόσες κάτω από τον Κατερχόμενο, θα πρέπει να υπολογίσω ότι πρόκειται για ημερήσιο ωροσκόπιο.

― Σωστά.

― Κι αν δεν είμαι σίγουρος πόσες μοίρες είναι ‘λίγες’;

― Στα περισσότερα ωροσκόπια δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν προκύψει, άκου το ωροσκόπιο. Πάντοτε να εργάζεσαι με την πεποίθηση ότι το ωροσκόπιο θέλει να σου πει κάτι. Αυτός είναι ο ρόλος του στη ζωή. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα στο καταστήσει σαφές τι εννοεί.

― Εντάξει, λοιπόν. Έχουμε τους ζωοδοτικούς οίκους. Και μετά;

― Αν πρόκειται για ημερήσιο ωροσκόπιο, ξεκινάμε με τον Ήλιο. Είναι ο Ήλιος σε ζωοδοτικό οίκο: τον 1ο , 7ο, 9ο, 10ο, 11ο; Εάν ναι, είναι ζωοδότης. Μερικά βιβλία λένε ότι πρέπει να είναι μέσα στις 25 μοίρες από την ακμή του οίκου. Αγνόησέ το, γιατί είναι κατάλοιπο από το σύστημα των ολόκληρων ζωδίων/οίκων. Στο σύστημα του τεταρτημόριου, όπως το σύστημα του Πλάσιντους που χρησιμοποιούμε, δεν έχει θέση. Όπου δεις αυτή την υπόμνηση για τις 25 μοίρες, μπορείς να την αγνοήσεις.

― Κι αν ο Ήλιος δεν είναι σε κάποιο από αυτά τα σπίτια;

― Αν δεν είναι προχώρησε με την Σελήνη. Αν είναι σε κάποιον από τους ζωοδοτικούς οίκους είναι ζωοδότης.

― Αν υποθέσουμε ότι και τα δύο φώτα είναι σε ζωοδοτικούς οίκους;

― Και λοιπόν; Υπάρχει αυστηρός κανόνας εδώ. Πρώτα ο Ήλιος κι ακολουθεί η Σελήνη, αν ο Ήλιος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει θέμα επιλογής ανάμεσα στα δύο.

― Κι αν ούτε ο Ήλιος, ούτε η Σελήνη είναι σε ζωοδοτικούς οίκους;

― Στις μισές και παράπανω περιπτώσεις τα δύο φώτα θα μας εξυπηρετήσουν. Αν όχι, παραιτούμαστε.

― Από την εξέταση του ωροσκοπίου;

Με κομμένη τη φωνή από την έκπληξη, ρούφηξε μια γουλιά κονιάκ να συνέλθει πριν απαντήσει. «Όχι, βρε…», προσπάθησε να βρει μια ευγενική προσφώνηση «…παλιάνθρωπε». «Όχι, παραιτούμαστε από το να βρούμε ζωοδότη».

Δεν χρειαζόμαστε ζωοδότη.

― Μα δεν χρειαζόμαστε έναν ζωοδότη;

― Καθόλου. Οι αρχαίοι δάσκαλοι παραθέτουν μια λίστα με εναλλακτικές, αλλά αυτό δεν είναι παρά μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν κάτι και να του βάλουν την ταμπέλα ‘ζωοδότης’. Δεν λειτουργούν οι εναλλακτικές, κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να ενοχληθεί κανείς με όλα αυτά. Και μην ρωτάς, αγόρι μου, δεν θα γεμίσω το κεφάλι σου με ένα σωρό πράγματα που δεν δουλεύουν.

― Μα αν ο ζωοδότης είναι δείκτης της ζωής, πώς μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτόν;

― Πολύ σωστά, πράγματι. Είπα ότι είναι σαν το κόκκινο φωτάκι της καφετιέρας. Δεν έχεις δει καφετιέρα χωρίς φωτάκι;

― Βεβαίως, έχουμε μια στο σπίτι.

― Και λειτουργεί, ακόμη κι έτσι, φαντάζομαι. Το λάθος είναι να νομίσουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν ζωοδότη ή έναν αναιρέτη, για παράδειγμα, αποκλειστικά. Γι’ αυτό απελπισμένα ψάχνουμε να βρούμε κάτι να μας εξυπηρετήσει. Μπορείς να επιλέξεις έναν πλανήτη και να του δώσεις το επίσημο σήμα ‘είμαι ο ζωοδότης’, αλλά υπάρχουν και άλλοι πλανήτες πολύ σημαντικοί σαν αντιπρόσωποι της ζωτικής δύναμης, όταν κάνουμε πρόβλεψη για το μήκος της ζωής. Το φως της χρονικής στιγμής, είτε είναι ζωοδότης είτε όχι, θα είναι πάντα πολύ σημαντικό. Και το άλλο φως θα είναι επίσης σημαντικό. Και ο Ανερχόμενος θα είναι πάντα σημαντικός. Και σε κάπως μικρότερο βαθμό, ο κύριος του Ανερχόμενου θα είναι πάντα σημαντικός.

»Ή πάλι, μπορούμε να επιλέξουμε έναν πλανήτη και να του δώσουμε το επίσημο σήμα ‘αναιρέτης’ – αυτός θα είναι ο πλανήτης που σκοτώνει. Αλλά έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν θα ξεμείνουμε από εναλλακτικές για να σκοτώσουμε κάποιον. Πολλά πράγματα στο ωροσκόπιο θα τα καταφέρουν εξίσου καλά με τον αναιρέτη.

»Εάν υπάρχει ζωοδότης ή αναιρέτης θα είναι σημαντικοί όταν προβλέπουμε τον θάνατο, κι αυτό είναι όλο. Είναι πρώτοι μεταξύ ίσων, μπορείς να πεις. Η θεωρία λέει ότι εφόσον έχουμε επιλέξει τον ζωοδότη μας και τον αναιρέτη, προχωράμε με πρόοδο το ωροσκόπιο μέχρι αυτοί οι δυο να συναντηθούν, οπότε και ο άνθρωπος πεθαίνει. Σπουδαία θεωρία. Δεν λειτουργεί, αλλά είναι ωραία θεωρία. Η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολη και βολική κι ούτε να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να είναι ποτέ.

― Τι εννοείς, θείε;

― Σκέψου: ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων που γεννήθηκαν νύχτα θα έχουν τη Σελήνη σαν ζωοδότη. Με την πρόοδο η Σελήνη θα έρθει σε σύμπτωση ή σε αντίθεση με οτιδήποτε στο ωροσκόπιο μέσα σε 15 χρόνια. Είναι απλό: ‘ο ζωοδότης συναντά τον αναιρέτη, γειά χαρά’. Έτσι θα είχαμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους, γεννημένους τη νύχτα, που θα κατέληγαν σε ένα πρόωρο θάνατο. Αν ήταν έτσι, θα περιμέναμε η λαϊκή σοφία να το προσέξει. Κάθε φορά που κάποια θα γεννούσε νύχτα, η σοφή γυναίκα κουνώντας το κεφάλι της θα έλεγε ‘δεν θα είναι για πολύ καιρό εδώ, καλή μου’. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το θέμα. Και οι άνθρωποι με τη Σελήνη σαν ζωοδότη δεν πεθαίνουν νεότεροι!

Ομολογώ ότι ένιωσα λίγο ανήσυχος για το πώς θα προχωρήσω χωρίς ζωοδότη, αλλά ο θείος μού υποσχέθηκε ότι όλα θα ξεκαθαρίζονταν αργότερα, όταν θα μου έλεγε για την πρόβλεψη. Συνέχισε λοιπόν «Εάν ο Ήλιος είναι ζωοδότης σε ένα ημερήσιο ωροσκόπιο, ποια θα είναι η πρώτη μας επιλογή σε ένα νυχτερινό;»

― Η Σελήνη;

― Ναι, παιδί μου. Εάν η Σελήνη είναι σε έναν από τους ζωοδοτικούς οίκους, θα είναι ζωοδότης.

― Και αν δεν είναι;

― Ο Ήλιος.

Αναρωτήθηκα αν με κορόιδευε. Ήμουν έτοιμος να τον ρωτήσω πώς ο Ήλιος θα ήταν στο 10ο σπίτι σε ένα νυχτερινό ωροσκόπιο, όταν κατάλαβα μόνος μου. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο πολύ λίγο πριν την αυγή, έτσι δεν είναι θείε;»

― Ακριβώς. Ο Ήλιος στον 1ο οίκο. Και όπως είπα και πριν, αν ούτε ο Ήλιος ούτε η Σελήνη είναι ζωοδότες, παραιτήσου.

― Μ’ αυτόν τον τρόπο πολύ λιγότερα νυχτερινά ωροσκόπια θα έχουν επίσημο ζωοδότη;

― Ναι. Αλλά δεν μας πειράζει αυτό. Όπως οι άνθρωποι οι γεννημένοι την ημέρα, έτσι κι εκείνοι που γεννιούνται νύχτα, πεθαίνουν, είτε με ζωοδότη ή χωρίς.

 

Αναιρέτης – Anareta

― Τώρα ερχόμαστε να επιλέξουμε τον αναιρέτη: τον πλανήτη που σκοτώνει. Η πρώτη μας επιλογή είναι όποιος πλανήτης είναι στο 8ο σπίτι.

― Όχι ο κύριος του 8ου οίκου;

― Όχι, όχι ο κύριος του 8ου. Ένας πλανήτης στον 8ο. Οπουδήποτε στον 8ο, ακόμη κι αν δεν είναι στο ίδιο ζώδιο, όπως η ακμή του 8ου. Γιατί νομίζεις ότι αυτή είναι η πρώτη μας επιλογή και όχι ο κύριος του 8ου;

― Εάν πάμε για έναν πλανήτη στον 8ο, αυτό αυτόματα αποκλείει τον ζωοδότη.

― Ακριβώς. Αυτό είναι το επιχείρημα να περιλάβουμε τους ζωοδοτικούς οίκους στο σύστημα επιλογής του ζωοδότη. Επομένως μπορεί να μην είναι ο βασιλικός αστρολόγος, που προσπαθεί να σώσει το κεφάλι του. Μπορεί να είναι βάσιμη η αιτιολόγηση. Κι όπως θα δεις, η χρήση του πλανήτη στον 8ο φαίνεται ότι λειτουργεί. Να θυμάσαι:

Ο ζωοδότης δεν μπορεί να είναι αναιρέτης.

― Ακόμη κι αν ο Ήλιος είναι στο 8ο σπίτι, μπορεί να είναι αναιρέτης, ο πλανήτης που θα σκοτώσει, παρά το γεγονός ότι είναι το φως της ημέρας και παρά το γεγονός ότι είναι ο φυσικός σημειοδότης της ζωής.

― Κι αν είναι περισσότεροι από ένας πλανήτες στον 8ο;

― Αυτός που είναι πιο κοντά στην ακμή παίρνει το επίσημο σήμα ‘αναιρέτης’. Αλλά και οποιόσδηποτε πλανήτης στον 8ο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, οπότε κάνοντας την πρόοδο του ωροσκοπίου, καλό είναι να ρίχνεις κι ένα βλέμμα σ’ αυτούς.

― Θα ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό ένα ωροσκόπιο με 4-5 πλανήτες στον 8ο.

― Όχι παραίτητα. Πολλοί πλανήτες στον 8ο δεν σημαίνουν ότι κάποιος θα πεθάνει περισσότερες φορές από μία, όπως κι ένας άδειος 8ος οίκος δεν σημαίνει ότι δεν θα πεθάνει καθόλου.

― Κι αυτό περιλαμβάνει τις 5 μοίρες πριν την ακμή;

― Πάντοτε, παιδί μου, και για όλους τους οίκους, όσους είναι στο ίδιο ζώδιο με την ακμή. Αυτό ισχύει πάντοτε, σε όλες τις περιστάσεις, όποιο είδος αστρολογίας κι αν κάνουμε. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τις 5 αυτές μοίρες ασαφή χώρο ή χώρο που δεν ανήκει σε κανέναν ανάμεσα στα σπίτια. Ο πλανήτης βρίσκεται πολύ συγκεκριμένα στον έναν οίκο και όχι στον άλλον. Σαν να στέκομαι στον μπροστινό κήπο κάποιου. Δεν είμαι στο σαλόνι, αλλά σίγουρα βρίσκομαι στην ιδιοκτησία του και σίγουρα δεν βρίσκομαι στο διπλανό σπίτι.

― Κατάλαβα. Κι αν δεν βρίσκεται κανείς πλανήτης στον 8ο;

― Τότε παίρνουμε τον κύριο του 8ου, εάν βέβαια δεν είναι ζωοδότης, οπότε μπορεί να είναι αναιρέτης.

― Άρα, μπορούμε να έχουμε αναιρέτη για κάθε ωροσκόπιο, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε έναν άδειο 8ο οίκο και ο κύριος του 8ου είναι ζωοδότης.

― Ναι, σχεδόν σε όλα. Για εκείνα τα λίγα που μας δυσκολεύουν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα παρατήσουμε. Ο Lilly και άλλοι προτείνουν διάφορες εναλλακτικές για την επιλογή του αναιρέτη σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά αυτό στο οποίο καταλήγουν τελικά είναι ‘όποιος πλανήτης δεν σας αρέσει, όπως φαίνεται’. Καλύτερα να μένουμε χωρίς αναιρέτη παρά να δώσουμε το σήμα για έναν λόγο σαν αυτό. Άλλωστε δεν θα μας σωθούν οι τρόποι για να σκοτώσουμε κάποιον! Ο κύριος του 8ου μπορεί πάντοτε να το κάνει αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επισήμως αναιρέτης, ακόμη κι αν είναι ζωοδότης. Μπορεί να παίξει και τους δύο ρόλους σε διαφορετικό χρόνο, όταν κάνουμε τα προοδευτικά ωροσκόπια. Και ο Κρόνος μπορεί να σκοτώσει και -στην ανάγκη- ο Άρης, αλλά και κάποιοι απλανείς αστέρες.

― Τι μας λέει ο αναιρέτης για το συγκεκριμένο πρόσωπο;

― Τίποτε απολύτως. Όπως και με τον ζωοδότη, δεν υπάρχει τίποτε ψυχολογικό σε αυτό. Αλλά ούτε και για το θάνατο του προσώπου μας λέει τίποτε. Με το να έχεις τον Δία ως αναιρέτη, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνεις γελώντας. Αν η Εταιρεία Δολοφόνων στείλει τον χοντρό ή τον αδύνατο να σε πυροβολήσει δεν κάνει τη διαφορά. Έτσι κι αλλιώς πεθαίνεις από όπλο. Η μόνη χρήση του αναιρέτη είναι ότι με αυτόν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ο άνθρωπος θα πεθάνει. Νομίζω ότι συμφωνείς, παιδί μου, ότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη γι’ αυτό, ποιο μπορεί να είναι το σημαντικότερο που μπορούμε να προβλέψουμε;

― Μπορούμε, όμως, να το προβλέψουμε, θείε, έτσι δεν είναι; Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν μπορούμε.

― Λέγονται πολλές ανοησίες επάνω σ’ αυτό. Ο σπουδαίος και καλός Αστρόκοσμος μας διαβεβαιώνει με κάθε σοβαρότητα ότι δεν υπάρχει πια δυνατότητα να προβλέψουμε το θάνατο από το ωροσκόπιο, γιατί η πρόοδος στην ιατρική έχει επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την εγκυρότητα αυτής της άποψης, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται το λένε με κάθε σοβαρότητα.

«Σκέψου. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, αυτό θα σήμαινε ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπορούσαμε να κινηθούμε ερήμην της τύχης μας. Περιμένω με λαχτάρα αυτή τη μέρα…», μου ψιθύρισε συνωμοτικά καθώς μου χτύπαγε το γόνατο, «…γιατί τότε θα παντρεύομουν την Λορίν Μπακόλ». Η θεία μου, που έχει αφτιά ευαίσθητα σαν τα μουστάκια της γάτας, του’ ριξε μια ματιά. «Και θα κέρδιζα στο λόττο κάθε εβδομάδα, αλλά αλίμονο είναι απίθανο».

»Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται και η αλαζονική άποψη ότι παλιά η ιατρική δεν μπορούσε να παρατείνει τη ζωή κανενός. Ακόμη και η πιο απλή ιατρική πράξη, όπως το ράψιμο ενός τραύματος, δεν παρέτεινε τη ζωή ούτε μια ημέρα. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί έμπαιναν στον κόπο να προβαίνουν οι παλαιότεροι σε ιατρικές πράξεις;»

 

Οικοδεσπότης – Alcohoden, Alchohoden, ‘Αυτός που δίνει χρόνια’

Έγνεψε στη θεία μου να του φέρει μια κρεατόπιτα και συνέχισε. Προφανώς τον είχε συγχωρέσει για το σχόλιο με την Μπακόλ, γιατί η πίτα κατέφθασε με μπόλικη κρέμα και βούτυρο μπράντι επάνω. Και μία ίδια για μένα.

«Τώρα ο τρίτος και τελευταίος από αυτούς τους τεχνικούς δείκτες – ο πιο παρερμηνευμένος από όλους. Ο οικοδεσπότης είναι ‘αυτός που δίνει χρόνια’. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν υπερβολικές εκτιμήσεις για τη δύναμή του, λέγοντας ότι μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκεια της ζωής μόνο από αυτόν. Μην πιστέψεις λέξη από όσα λένε! Στην πραγματικότητα μην πιστέψεις οτιδήποτε λέγεται για στιγμιαία απόδοση οποιασδήποτε τεχνικής. Είναι πάντα ψευδείς και παρερμηνεύουν τη φύση της αστρολογίας». Μπουκώνοντας την πίτα, αποφάσισα να είμαι προσεκτικός.

«Βρίσκουμε τον οικοδεσπότη κοιτώντας τον ζωοδότη», συνέχισε. «Βέβαια, αν δεν υπάρχει ζωοδότης, δεν υπάρχει ούτε οικοδεσπότης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο μειονεκτεί. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν οικοδεσπότη και ζουν μια χαρά, χωρίς ποτέ ούτε καν να το υποψιαστούν. Μπορεί να ευκολύνει το έργο του αστρολόγου, αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα στον άνθρωπο».

― Αν υπάρχει όμως ζωοδότης, πώς φτάνουμε από αυτόν στον οικοδεσπότη;

― Καλή ερώτηση. Συχνά μας λένε να πάρουμε ως οικοδεσπότη τον επικυρίαρχο (almuten) του ζωοδότη. Ξέρεις τι είναι επικυρίαρχος;

― Είναι ο ισχυρότερος πλανήτης [Στμ. Δηλαδή με τις περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις] σε ένα συγκεκριμένο μέρος, απάντησα περήφανος.

― Όχι, είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει ‘ανοησίες εντελώς’. Το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να το ξεχάσεις.

Μα τι έλεγε; Αξιόλογοι αστρολόγοι πίστεψαν πολύ… Το ήξερα. Διάβασε το μυαλό μου. «Αξιόλογοι αστρολόγοι πίστεψαν πολύ σε κάθε είδους ιδέα χωρίς νόημα». «Ξέρεις βέβαια τι είπε ο αγαπητός Nicky».

«Βεβαίως, ήξερα. Πώς ήταν δυνατόν να μην ξέρω. Ο θείος μου μου είχε τριβελίσει το κεφάλι με όλα αυτά. Ήταν από τις παλιότερες αναμνήσεις μου στις ομιλίες μαζί του. Ακόμη κι όταν μου διάβαζε παραμύθια, συχνά αναφερόταν στη ρήση του Nicholas Culpeper:

Οποιοσδήποτε θέλει να ονομάζεται Αστρολόγος
ας έχει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι του
(γιατί εκεί είναι η θέση τους)
και όχι μέσα στα βιβλία του.

Nicholas Culpeper, “Astrological Judgment of Diseases from the Decumbiture of the Sick”, p. 67; London, 1655, reprinted Nottingham, n.d.

― Ας ξαναβάλουμε λοιπόν τα μυαλά μας μέσα στα κεφάλια μας και ας εξετάσουμε την ιδέα του επικυρίαρχου πλανήτη, την ιδέα ότι κάθε μοίρα του ζωδιακού έχει έναν πλανήτη ως επικυρίαρχο, κι επομένως ό,τι βρίσκεται στην ίδια μοίρα έχει τον ίδιο πλανήτη ως επικυρίαρχο. Ο επικυρίαρχος της 3ης μοίρας του Ζυγού είναι ο Κρόνος, άρα οτιδήποτε βρίσκεται εκεί έχει τον Κρόνο επικυρίαρχο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο πώς τον υπολογίζουμε.

»Μας λένε λοιπόν ότι για να βρούμε τον επικυρίαρχο- almuten, αθροίζουμε τις θεμελιώδεις δυνάμεις σε εκείνη τη μοίρα, δίνοντας 5 βαθμούς στον κυβερνήτη κατά το ζώδιο, 4 στον κυβερνήτη κατά την έξαρση (αν υπάρχει), 3 στον κυβερνήτη κατά την τριπλότητα, 2 στον κυβερνήτη κατά το όριο, 1 στον κυβερνήτη κατά το δεκανό. Για παράδειγμα, στην 3η μοίρα του Ζυγού, η Αφροδίτη έχει άθροισμα 5, γιατί είναι κυβερνήτης του ζωδίου, και ο Κρόνος έχει 4 βαθμούς, γιατί εκεί είναι η έξαρσή του. Ας υποθέσουμε ότι είναι ημέρα, άρα ο Κρόνος θα πάρει άλλους 3 βαθμούς από την τριπλότητα. Ακόμη ο Κρόνος παίρνει 2 βαθμούς, γιατί εκεί είναι το όριό του. Στο ίδιο μέρος η Σελήνη παίρνει 1 βαθμό, γιατί εκεί βρίσκεται ο δεκανός της.

― Πω, πω, θείε – ξέρεις όλες τις ελάσσονες δυνάμεις απέξω!

― Όχι αγαπητέ μου. Έχω πιο σπουδαία πράγματα για να γεμίσω με αυτά το κεφάλι μου. Ο λόγος που διάλεξα την 3η μοίρα του Ζυγού είναι γιατί, για κάποιο λόγο, μου κόλλησαν στο μυαλό οι ελάσσονες δυνάμεις εκεί. Πρέπει να απομνημονεύσεις τις κύριες δυνάμεις και αδυναμίες, αλλά δεν χρειάζεται να απομνημονεύσεις τις υπόλοιπες. Τελοσπάντων, εάν προσθέσουμε τους βαθμούς, βλέπουμε ότι ο Κρόνος –με 9 συνολικά βαθμούς- ξεπερνά και την Αφροδίτη που είναι κυβερνήτης στο ζώδιο του Ζυγού και έχει μόνο 5.

― Έτσι ο Κρόνος είναι ο επικυρίαρχος- almuten στην 3η μοίρα του Ζυγού και οποιουδήποτε πράγματος βρίσκεται εκεί.

― Έτσι πάει η θεωρία. Υπάρχουν κάποια μέρη στον ζωδιακό, και μάλιστα πολλά τέτοια μέρη, όπου 2 ή και 3 πλανήτες ισοβαθμούν. Για παράδειγμα σε πολλές θέσεις στους Διδύμους, ο Ερμής με τον Κρόνο βγάζουν το ίδιο αποτέλεσμα. Όταν έχεις μια επιλογή σαν κι αυτή, παίρνεις αυτόν που είναι ισχυρότερος κατά την (τυχαία) θέση. Έτσι προτιμάς τον Ερμή στο Μεσουράνημα από τον Κρόνο στον 9ο.

― Κι επομένως πού είναι το πρόβλημα, θείε;

«Η θεωρία μοιάζει αρκετά εφαρμόσιμη. Αλλά συζήτησέ το με τη φίλη του Nicky Culpeper, τη κυρία Λογική, και θα σου πει στα γρήγορα ότι δεν έχει νόημα καθόλου. Πιστεύω ότι τη γνωρίζεις καλά». Έπρεπε να παραδεχτώ ότι ξόδεψα λιγότερο χρόνο μαζί της απ’ ό,τι θα μπορούσα, γιατί ήξερα καλά πόσο έδινε αξία ο θείος μου στην παρέα της.

Φαινόταν απογοητευμένος από τη σιωπή μου, αλλά συνέχισε: «Όπως θα σου είπε η κυρία Λογική, αν τη ρώταγες, το πρώτο πρόβλημα με αυτή την ωραία θεωρία είναι ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε αυτές τις δυνάμεις. Μπορούμε αν αθροίσουμε πράγματα που διαφέρουν σε ποσότητα, ας πούμε 2 κιλά και 5 κιλά από κάτι κάνουν 7 κιλά. Αλλά δεν μπορούμε να προσθέσουμε πράγματα διαφορετικής ποιότητας. 2 σκύλοι + 2 σκύλοι = 4 σκύλοι, αλλά 2 σκύλοι + 2 τραπέζια = 2 σκύλοι + 2 τραπέζια. Δεν προστίθενται σκύλοι και τραπέζια».

― Ένα αγόρι και ένα κομμάτι πίτα ίσον ένα αγόρι, διέκοψε η θεία μου και ξαναγέμισε το πιάτο μου.

«Οι δυνάμεις», συνέχισε ο θείος μου, «όλες συμβάλλουν στη συνολική θεμελιώδη δύναμη, αλλά δεν αποτελούν διαβαθμίσεις της ίδιας κλίμακας. Προέρχονται από διαφορετικά μέρη, βασίζονται σε διαφορετικά ιδεολογήματα, και στριμώχνονται όλες μαζί στον ίδιο πίνακα. Δεν είναι αληθές ότι κυριαρχία κατά το ζώδιο είναι δυνατότερη από την έξαρση. Είναι σαν να συγκρίνουμε ένα μεγάλο επιστήμονα με ένα μεγάλο καλλιτέχνη –ποιος είναι μεγαλύτερος; Μπορούμε να πούμε ότι ο μεγάλος επιστήμονας είναι σημαντικότερος από έναν απλό επιστήμονα, αλλά πώς θα πούμε ότι είναι σημαντικότερος από ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Και σε ποια βάση θα δώσουμε στον ένα 5 βαθμούς και στον άλλο 4;»

»Ακόμη κι αν αποδεχτούμε να προσθέσουμε αυτά τα πράγματα, η κλίμακα 1, 2, 3, 4, 5, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η κυριαρχία κατά το ζώδιο και την έξαρση είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της τριπλότητας, κι εκείνη της τριπλότητας από εκείνη του ορίου και του δεκανού. Σκέψου αυτό: Ας υποθέσουμε ότι ο στρατηγός του στρατού (5 βαθμοί) έχει μια διαφωνία με έναν λοχία (τριπλότητα 3 βαθμοί) και έναν δεκανέα (2 βαθμοί). Ποιού η γνώμη θα επικρατήσει; Του στρατηγού βεβαίως. Δεν υπάρχει ισότητα εδώ, ό,τι κι αν πει η αριθμητική. Η ιδέα του almuten δεν έχει νόημα, έτσι μην τη χρησιμοποιείς. Ποτέ.

― Εντάξει, θείε. Καταλαβαίνω ότι δεν θα πάρεις το almuten του ζωοδότη για να είναι οικοδεσπότης-alcohoden. Τι θα χρησιμοποιήσεις;

― Θα πάρεις τον κυβερνήτη του ζωοδότη. Δεν χρειάζεσαι παραπέρα εναλλακτικές γι’ αυτό, γιατί δεν υπάρχουν εδώ οι εξαιρέσεις που είχαμε για να επιλέξουμε ζωοδότη και αναιρέτη. Ο κυβερνήτης του ζωοδότη θα είναι οικοδεσπότης, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, ακόμη κι αν είναι αναιρέτης ή ο ίδιος ο ζωοδότης.

― Έτσι αν ο ζωοδότης είναι στο δικό του ζώδιο είναι ταυτόχρονα και οικοδεσπότης.

― Ναι. Είναι τόσο απλό. Εάν διαβάσεις τα παλιά βιβλία, θα βρεις ένα σωρό περιορισμούς σε αυτούς τους βασικούς κανόνες ορισμού του ζωοδότη και του οικοδεσπότη. Παράδειγμα, για να επιλεγεί ένας πλανήτης πρέπει να κάνει όψη με τον κυβερνήτη του. Αγνόησε όλα αυτά τα παραπανίσια! Οι συγγραφείς τα ρίχνουν μέσα στα βιβλία για να δουν αν είσαι ξύπνιος. Είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αράβων συγγραφέων –τους οποίους έχω σε μεγάλη υπόληψη, κι έτσι δεν αποτελεί κριτική γι’ αυτούς η παρατήρηση- να καταθέτουν γενικευμένες θεωρήσεις, που δεν έχουν εντούτοις πρακτικό αντίκρισμα. Αυτό ίσως εξαιτίας της αγάπης για διανοητική αρχιτεκτονική ‘θα το οικοδομήσουμε, ακόμη κι αν δεν είναι λειτουργικό’. Θα διαβάσεις, για παράδειγμα ότι ‘οι πλανήτες κάτω από τον ορίζοντα δεν έχουν δύναμη’, άρα δεν υπάρχει η όψη της αντίθεσης. ‘Οι πλανήτες που δεν είναι στο hayz δεν έχουν δύναμη’ ή εκείνοι που δεν βρίσκονται σε όψη με τους κυβερνήτες τους – ώστε μεγάλο ποσοστό των γενέθλιων ωροσκοπίων να καταλήγουν να είναι απολύτως άχρηστα. ‘Οι όψεις πρέπει να τελειοποιούνται και ως προς το πλάτος και ως προς το μήκος’ – εμφανώς ψευδές. Πρέπει να έχεις όσφρηση για τέτοιες δηλώσεις. Δεν πρέπει να τις παίρνεις σοβαρά.

― Άρα δεν μπορώ να πιστεύω όλα όσα διαβάζω σε τέτοια παλιά βιβλία;

― Όχι αγαπητέ μου! Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση συνέχεια.

― Τελοσπάντων, θείε, μου είπες για τον οικοδεσπότη. Τι κάνουμε μ’ αυτόν όταν τον βρίσκουμε;

― Κάθε πλανήτης έχει 3 κατηγορίες ετών. Λιγότερα έτη, μεσαία και περισσότερα. Υπάρχει και τέταρτη κατηγορία τα πλείστα έτη, αλλά αυτά δεν είναι για τη γενέθλια αστρολογία. Παράδειγμα, αν ο Ερμής είναι οικοδεσπότης-alchohoden: τα περισσότερα έτη είναι 76, τα μεσαία είναι 48 και τα λιγότερα 20. Τα νούμερα είναι διαφορετικά για κάθε πλανήτη.

»Η θεωρία λέει ότι εξετάζουμε τον οικοδεσπότη. Αν είναι ισχυρός ξεκινάμε με τα περισσότερα έτη, εάν είναι μέτριος σε δύναμη με τα μεσαία έτη. Μετά προσαρμόζουμε το αριθμό προς τα επάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με το τι άλλο συμβαίνει σ’ αυτόν. Εάν δέχεται όψη τριγώνου από τον Δία, προσθέτουμε λίγα χρόνια. Εάν είναι κοντά στο Νότιο Δεσμό, αφαιρούμε λίγα.

― Άρα, λαμβάνουμε υπόψη και τις τυχαίες δυνάμεις και αδυναμίες;

― Ναι. Μετά προσαρμόζουμε με ακρίβεια τον υπολογισμό και ρωτάμε τη γάτα της διπλανής πόρτας για τη γνώμη της, που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μας δώσει αυτός ο υπολογισμός.

Ξαφνιάστηκα. «Δηλαδή μου λες ότι αυτός ο υπολογισμός είναι άχρηστος, θείε;»

― Εντελώς. Πρώτον, τα ίδια τα βιβλία λένε ότι αυτός ο υπολογισμός μας δίνει το χρόνο που θα πεθάνει κάποιος, εκτός κι αν πεθάνει σε κάποιο άλλο χρόνο.

― Χμμ, τώρα καταλαβαίνω. Ίσως η γάτα της γειτόνισσας ξέρει καλύτερα.

― Παρόλα αυτά, ας θυμηθούμε τη συμβουλή του Nicky κι ας βάλουμε τα μυαλά μεσα στα κεφάλια μας. Μας λένε να προσαρμόσουμε τον αριθμό σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Αλλά πώς θα ποσοστοποιήσουμε αυτές τις ρυθμίσεις; Πόσα χρόνια δίνει ένα τρίγωνο με τον Δία; Είναι η αποκλίνουσα όψη με 2 ή 3 μοίρες ακριβής; Αποκλίνουσα ή συγκλίνουσα όψη; Σε ποιο ζώδιο είναι ο Δίας; Ποιους οίκους κυβερνά στο ωροσκόπιο; Τι άλλο του συμβαίνει – έχει τυχαίες προσβολές, που περιορίζουν την επιρροή του; Και ούτω καθεξής. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα κάνουμε αριθμούς, γιατί δεν είναι πράγματα που δεν γίνονται αριθμοί. Η ζωή δεν μπορεί να περιοριστεί σε αριθμούς.

»Είναι επίσης αδύνατον αυτή η τεχνική να μας επιτρέψει να προβλέψουμε το θάνατο με ακρίβεια, ακόμη και αν δεν ήταν οι δείκτες αυτοί τα πρακτικά μας εμπόδια. Είναι φιλοσοφικά επισφαλές να περιμένει κανείς από μια μόνη τεχνική να είναι ακριβής. Θα ακούσεις τους ανθρώπους να έχουν αντίθετη γνώμη για όλων των ειδών τις τεχνικές. Οι ένθερμοι υποστηρικτές των προόδων πρωταρχικής κίνησης, για παράδειγμα, αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι, όλα όσα χρειάζεσαι για μια μακρόχρονη ζωή και λαμπερό χαμόγελο, είναι αυτές οι συγκεκριμένες πρόοδοι. Αλλά ζούμε σε ένα σύμπαν που έχει εκπέσει. Κι επειδή έχει συμβεί αυτό, υπάρχει μια καθοδική πορεία εδώ στη γη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει εκεί ψηλά. Κι επειδή υπάρχει αυτή η Πτώση, όποια τεχνική και να χρησιμοποιήσουμε θα υπολείπεται, δεν θα είναι ποτέ ακριβής. Δεν θα μας κάνει.

«Ξέρω! Ξέρω, θείε!» τον διέκοψα. «Θυμάμαι που μου το είχες πει: ο Θεός είναι τέλειος, η Δημιουργία δεν είναι ο Θεός, άρα η Δημιουργία δεν είναι τέλεια».

― Ακριβώς. Μπορούμε να προβλέψουμε και μάλιστα με ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου του θανάτου, έχοντας στο μυαλό μας βέβαια, ότι όλα υπόκεινται στη θέλησή του Θεού. Αλλά αυτή η ακρίβεια δεν επιτυγχάνεται με μια μαγική τεχνική. Επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση διάφορων τεχνικών σε συνδυασμό. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές μειώνουμε, με περισσότερη δουλειά βέβαια, το δυσάρεστο αποτέλεσμα της Πτώσης, που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον ουρανό και τον κόσμο.

― Σίγουρα, θείε. Αλλά τι κάνουμε τότε με έναν alcohoden;

― Το να χρησιμοποιούμε τον οικοδεσπότη σαν ακριβές μέσο πρόβλεψης είναι κάτι τελείως λανθασμένο. Αλλά όχι απόλυτα άχρηστο. Υπάρχουν δύο λόγοι για τη χρήση του. Ο ένας λόγος είναι αυτός για τον οποίο μιλήσαμε νωρίτερα. Η πανηγυριώτική αστρολογία. Σου επιτρέπει να βλέπεις το ωροσκόπιο και πολύ γρήγορα, να κάνεις πρόβλεψη με τον alcohoden μέσα σε δευτερόλεπτα. Και ακούγεται τόσο ωραία! ‘Το μήκος της ζωής σας; Μάλιστα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσω τον alcohoden σας’. Ο θείος κούνησε το κεφάλι του αργά, με τον αέρα ενός υδραυλικού, που λέει στον ιδιοκτήτη ότι για να διορθώσει τη βλάβη, πρέπει να γκρεμίσει όλο το σπίτι και να το αποκαταστήσει με τούβλα από χρυσάφι. ‘Και οι alcohoden δεν είναι κάτι φτηνό. Απαιτούν ειδικές γνώσεις, ξέρετε’.

― Έτσι ο αστρολόγος κάνει την πρόβλεψη και δεν τον νοιάζει αν είναι λανθασμένη.

― Βεβαίως. ‘Θα ζήσεις μέχρι τα 72. Είκοσι λίρες παρακαλώ. Γεια σας’. Αν τώρα αυτός πεθάνει στα 25, δεν πρόκειται να γυρίσει και να ζητήσει τα χρήματά του πίσω. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο άλλος είναι πιο αποδεκτός. Γλιτώνει τον αστρολόγο από πολλή δουλειά κι αυτό είναι πάντα κάτι καλό.

― Μου αρέσει αυτό, θείε. Δεν με έφερε στην αστρολογία η αγάπη για τη σκληρή δουλειά.

«Γιατί λοιπόν να την κάνεις; Όπως είπα, μπορούμε να προβλέψουμε το θάνατο, με τις προόδους (δευτερεύουσες και profections), τις ηλιακές και σεληνιακές επιστροφές. Αλλά ακόμη και με τον υπολογιστή αυτή η δουλειά είναι επίπονη. Αν μπορούμε να μειώσουμε τον κόπο, ας το κάνουμε. Ο alcohoden είναι ένα μέρος και το τονίζω αυτό…», πράγμα που έκανε κινώντας το ποτήρι του στην κατεύθυνση του κεφαλιού μου, «ένα μέρος, λέω, του γρήγορου υπολογισμού σε πολύ γενικές, αδρές γραμμές του μήκους της ζωής. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν πελάτη που είναι 40. Αν το ωροσκόπιο δείχνει ευρωστία, λες ‘Ας αφήσω τα επόμενα 15-20 χρόνια. Είναι απίθανο να πεθάνει. Ας αρχίσω τις προόδους από τα 55-60’. Ή μπορεί να σκεφτείς ‘Δεν δείχνει να ζει για πολύ. Aς αρχίσω να κάνω τις προόδους από τώρα. Ας βιαστώ’. Αυτή η προσέγγιση βοηθάει στο σε ποιο σημείο χρειάζεται να αρχίσουμε τη σοβαρή δουλειά».

― Εάν ο alcohoden είναι μέρος αυτής της προσέγγισης ποια είναι τα υπόλοιπα που πρέπει να λάβουμε υπόψη;

― Αυτά που χρειάζεται να λάβεις υπόψη είναι: ο Ήλιος και η Σελήνη, με ιδιαίτερη έμφαση σε οτιδήποτε είναι ζωοδότης -αν υπάρχει-, ο alcohoden, ο Ανερχόμενος, ο κύριος του Ανερχόμενου.

»Αν όλα αυτά είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση – δεν μιλάω για θεμελιώδη δύναμη εδώ. Οι άνθρωποι με Ήλιο στον Υδροχόο δεν πεθαίνουν συντομότερα απ’ τους άλλους, αλλά εάν όλα αυτά είναι στο μέσον του 12ου οίκου και όλα (περιλαμβανομένου του Ανερχόμενου) είναι σε σύμπτωση με τον Νότιο Δεσμό και διάφορα δυσοίωνα άστρα, το άτομο είναι απίθανο να έχει μακριά ζωή. Εκτός κι αν –κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- έχει κάποια διασώζουσα όψη από κάποιον ευεργέτη πλανήτη. Ευεργέτης είναι ένας πλανήτης σε κύρια θεμελιώδη δύναμη, ακόμη καλύτερα αν είναι αυτός, η Αφροδίτη ή ο Δίας. Αυτό σώζει, όπως θα δούμε στο ωροσκόπιο του William Lilly.

«Από την άλλη μεριά, εάν όλα αυτά τα σημεία είναι ισχυρά, και όλα μαζί είναι στο Μεσουράνημα και σε σύμπτωση με τον Βόρειο Δεσμό, και γενικά ευτυχέστερα απ’ ό,τι ένας γέρος αστρολόγος που έφαγε λίγη από την εξαιρετική πουτίγκα δαμάσκηνο της θείας σου… Σταμάτησε για λίγο κι εκείνη κατάλαβε. «…ξέρεις ότι το πρόσωπο αυτό θα ζήσει μια μακρόχρονη ζωή».

«Καταλαβαίνω. Έχει νόημα αυτό, θείε». Η θεία μου με κοίταγε με το κουτάλι της γεμάτο πουτίγκα κι αναρωτιόταν αν υπήρχε χώρος στο στομάχι μου. Γιατί όχι όμως; Ήταν Χριστούγεννα κι όλη αυτή η διανοητική προσπάθεια κάνει ένα αγόρι να πεινάει. Όπως και οι νοστιμιές που μαγειρεύει η θεία μου.

«Βλέπεις, λοιπόν γιατί υπάρχει το alcohoden». Και κίνησε το κουτάλι με πάθος λέγοντας: «Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι ο κανόνας που βρίσκεται κάτω από όλη την αστρολογία: Ο Θεός δεν ανήκει στο ζώδιο της Παρθένου».

Συνέχεια  Εισαγωγή στη Γενέθλια Αστρολογία -3