Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα και πεδία αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επικριτές αλλά και οπαδούς της αστρολογίας είναι αν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίζει και να δρα σύμφωνα με τη θέλησή του.
Η κοινή λογική λέει ότι ο άνθρωπος, δέσμιος των ενστίκτων και των αδυναμιών του, φυλακισμένος μέσα στο σώμα αυτό, αντιμέτωπος με ένα πλήθος από φυσικές δυσκολίες και κοινωνικές αντιξοότητες, δεν μπορεί να είναι ελεύθερος.
Εφόσον η Πραγματική Αστρολογία παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς γεγονότα και καταστάσεις ανεξάρτητα από το χρόνο, δηλαδή γεγονότα που συνέβησαν ή συμβαίνουν ή θα συμβούν, χωρίς μάλιστα να έχει σημασία αν συμβαίνουν φανερά ή όχι, έρχεται αμείλικτο το ερώτημα: υπάρχει περιθώριο να υφίσταται ελεύθερη βούληση;Είναι η ζωή του ανθρώπου προγραμματισμένη και απλώς εδώ στη Γη παρακολουθούμε την εκτέλεση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου; Και σε τι μπορεί να χρησιμεύει η Πραγματική Αστρολογία, αν επισημαίνει μόνον ένα πεπρωμένο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε;
Ο Παράκελσος τον 16ο αι. έλεγε: «Ό,τι κάνουν τα άστρα μπορεί να τα κάνει και ο άνθρωπος, γιατί η σοφία με την οποία τον προίκισε ο Θεός υπερισχύει του (έναστρου) ουρανού και κυβερνά τα άστρα… (Γιατί) η ψυχή του ανθρώπου είναι φτιαγμένη από το ίδιο υλικό με αυτά. Όπως λοιπόν η σοφία του Υπέρτατου Όντος οδηγεί τις κινήσεις των άστρων, έτσι και η λογική του ανθρώπου κυβερνά τις επιρροές που κατακλύζουν και αναστατώνουν την ψυχή του».
Οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τα ένστικτά τους, την παρόρμηση της στιγμής, τι είπε ο διπλανός τους ή τα μέσα ή τι επιτάσσει η μόδα της εποχής. Ταυτίζονται με όλα τα παραπάνω και δυσκολεύονται να διακρίνουν ποιος είναι ο αληθινός τους εαυτός και επομένως τι πραγματικά θέλουν και ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον τους.
Αλλά ο άνθρωπος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα που έχει το εργαλείο της λογικής, που του παρέχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του πλήρως εν μέσω των άλλων και μέσα στο περιβάλλον του. Ο άνθρωπος μπορεί να συνειδητοποιεί σε υψηλό επίπεδο, να επιλέγει, να φαντάζεται και να δημιουργεί.
Ο Χιλιανός αστρολόγος και ψυχοθεραπευτής Pablo Ianiszewski* περιγράφει το δίλημμα «πεπρωμένο ή ελεύθερη βούληση» με την παρακάτω επιτυχημένη παραβολή.
Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η αστρολογία, μας λέει ο Pablo, ας πάρουμε το παράδειγμα ενός ιστιοφόρου στην ανοιχτή θάλασσα. Ενώ λοιπόν ο άνεμος σπρώχνει το σκάφος σε ορισμένη κατεύθυνση, τίποτε δεν εμποδίζει τον καπετάνιο να το οδηγήσει εκεί που επιθυμεί. Ο άνεμος είναι αυτό που δείχνουν τα άστρα -η τύχη-, τα πανιά είναι η θέληση, το τιμόνι η λογική και ο καπετάνιος η συνείδηση.
Όσο ευοίωνο ή καταστροφικό κι αν είναι το ωροσκόπιο, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση, χάρη στη δύναμη της θέλησης και την ανθρώπινη ευφυΐα. Αν πάλι αφήσουμε τον εαυτό μας να οδηγηθεί από τις περιστάσεις και την τυφλή παρόρμηση, αναπόφευκτα θα παρασυρθούμε από τον άνεμο προς την κατεύθυνση που φυσά.
Είναι πολύ σημαντικό ο αστρολόγος να έχει πάντα κατά νου όλα τα παραπάνω σε μια αστρολογική συνεδρία, γιατί αυτή είναι η δουλειά του: να οδηγήσει τον πελάτη του μέσω του ωροσκοπίου, ώστε να δράσει ελεύθερος, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική της συγκεκριμένης στιγμής, αποφεύγοντας τις επιρροές που τον παραπλανούν. Κι αυτό δεν είναι φαταλισμός, είναι σοφία.
* Για τον Pablo Ianiszewski https://www.astrologiatradicional.com/ και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.