Το κέντρο του κόσμου βρίσκεται στην ανθρώπινη καρδιά

Η αγνότητα της καρδιάς τονίζεται σε όλα τα αληθινά συστήματα φιλοσοφικής ή θρησκευτικής αναζήτησης. Γιατί ο Θεός και ο Άνθρωπος βρίσκονται μαζί σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο που είναι η ανθρώπινη καρδιά, η οποία, σύμφωνα με τους αρχαίους και νεότερους σοφούς, αποτελεί το κέντρο του κόσμου. Μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Zoller «The Arabic Parts in Astrology: A Lost Key to Prediction». Για τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του άρθρου. Ακόμη κι αν κανείς δεν είναι φιλόσοφος, αλλά ένας απλός άνθρωπος, κάποια κείμενα, όπως το παρακάτω, ακουμπάνε την αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του. Γιατί η γνώση είναι μέσα μας και απλά τη θυμόμαστε, όπως λέει και ο θείος Πλάτων.

Τι είναι ο Άνθρωπος; Σύμφωνα με τον Cornelius Agrippa ο Άνθρωπος είναι η σχέση ανάμεσα στον Μικρόκοσμο και τον Μακρόκοσμο, και τη Μονάδα.

Είναι αδύνατον να υπάρχουν περισσότερα από ένα κέντρα στον κόσμο.

Ο Θεός ή η Μονάδα είναι στο κέντρο του κόσμου αλλά, όπως μας βεβαιώνουν οι σοφοί Giordano Bruno, Ερμής Τρισμέγιστος, Picco della Mirandola, Cornelius Agrippa, και ο Άνθρωπος είναι στο κέντρο του κόσμου.

Επομένως Θεός και Άνθρωπος συμπίπτουν. Ο τόπος στον οποίο βρίσκονται μαζί είναι η ανθρώπινη καρδιά, για την οποία και οι τέσσερις παραπάνω σοφοί συμφωνούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου.

Για την κρυφή πηγή απ’ όπου αναβλύζει η Μονάδα δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Μπορούμε όμως να πούμε ότι υφίσταται ως μια απαραβίαστη Ενότητα, αυτοτελής και γαλήνια, χωρίς μορφή και χαρακτηριστικά. Η Μονάδα θέλει να αναδείξει τις άπειρες ιδιότητες και τα άπειρα χαρακτηριστικά της, αλλά πώς θα το κάνει αυτό στην άδηλη κατάσταση της Απόλυτης Ενότητας;

Έτσι, προκειμένου να δηλώσει τις άδηλες ιδιότητές της η Μονάδα φαινομενικά παρουσιάζει τρεις υποστάσεις: Το Εαυτό, τον Μικρόκοσμο και τον Μακρόκοσμο.

Η πραγματική κατανόηση της ύπαρξης των τριών υποστάσεων της Μονάδας ή Πρώτης Αρχής στο κέντρο του κόσμου ή στην ανθρώπινη καρδιά, είναι το κλειδί για το Πεπρωμένο και την τέχνη μας. Δηλώνοντας ότι οι τρεις υποστάσεις είναι Ένα θεωρούμε ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ξεχωριστές ουσίες, αλλά ότι είναι ουσιαστικά Μία και φαινομενικά τρεις.

Η κατά την ουσία Ενότητα των τριών σημείων είναι η αιτία που η αγνότητα της καρδιάς τονίζεται σε όλα τα αληθινά συστήματα φιλοσοφικής ή θρησκευτικής αναζήτησης.

Για μας τους αστρολόγους αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να θεωρήσουμε τον γενέθλιο χάρτη σαν ένα διάγραμμα της καρδιάς.

Όπως είναι ο Ουρανός στον κόσμο ή ο Μακρόκοσμος και ο Μικρόκοσμος στην καρδιά, έτσι είναι και ο χάρτης του Ουρανού την ώρα της γέννησης. Είναι το διάγραμμα της καρδιάς του ανθρώπου στο ξεκίνημα της ενσάρκωσής του. Επομένως οι αστρολογικοί χάρτες είναι διαγράμματα της επιθυμίας της καρδιάς, είτε πρόκειται για την επιθυμία του ενσαρκωμένου ατόμου είτε για την επιθυμία του Μακρόκοσμου.

Η φύση της Πρώτης Αρχής είναι η αποδοχή της επιθυμίας της να υπάρξει, και αυτή η Πρώτη Αρχή, που είναι το Φως της Συνειδητότητας, ρέει από τον Ήλιο (ή την καρδιά) και διαχωρίζεται σε διαφορετικές ενέργειες.

[Σ.τ.Μ. Το Φως αναλύεται σε ένα φάσμα ενεργειών – κατ’ αναλογίαν της χρωματικής ανάλυσης του φυσικού φωτός.]

Τα ΄άστρα΄ και οι ΄πλανήτες΄της αστρολογίας είναι γι’ αυτόν το λόγο εντός – μέσα στην καρδιά του κόσμου, όταν ασχολούμεθα με την κοσμική αστρολογία και μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, όταν ασχολούμεθα με την γενέθλια.

Ασχολούμεθα με την φυσική υπόστασή τους (πλανήτες και άστρα ως φυσικές οντότητες), όταν πρόκειται να μετρήσουμε τις κινήσεις των εσωτερικών ΄πλανητών΄ και ΄άστρων΄ που βρίσκονται κρυμμένα στο κέντρο της ύπαρξης του Ανθρώπου. Εδώ βρίσκεται η πραγματική διαφορά ανάμεσα στον αστρονόμο και τον αστρολόγο, που μέχρι να γίνει πλήρως κατανοητή, τα λιγότερο φανερά αστρολογικά δόγματα θα παραμένουν ακατάληπτα.

Σαν αποτέλεσμα της σύμπτωσης του κέντρου του ανθρώπινου εαυτού με την καρδιά της Δημιουργίας, από το κέντρο της επιθυμίας, που είναι η καρδιά, προκύπτουν τόσο τα διάφορα γεγονότα του Μακρόκοσμου, πολιτικά, μετεωρολογικά, φυσικά γεγονότα (π.χ. λοιμοί, σεισμοί, αυξήσεις-μειώσεις του ανθρώπινου πληθυσμού), όσο και τα πνευματικά γεγονότα (π.χ. άνοδος και πτώση των θρησκευτικών ταγμάτων και σεχτών), καθώς και όλα τα γεγονότα στον Μικρόκοσμο: η πορεία ή ο προορισμός της ανθρώπινης ζωής, η κατάσταση υγείας, η ευζωΐα ή η απουσία της κ.λπ.

Αυτές οι διάφορες επιθυμίες, που ανακύπτουν μέσα στον χρόνο, βρίσκονται σε συμφωνία με έναν αμετάβλητο νόμο που ανακλάται στην κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο ή, αν θέλουμε να αναφερθούμε σε μεγαλύτερους κύκλους, στην κίνηση του Ήλιου και του Γαλαξία στο Σύμπαν.

Έτσι, το κλειδί για την εξέλιξη αυτού, που οι Ινδουιστές ονομάζουν κάρμα, βρίσκεται στη μελέτη των αστρονομικών νόμων, όπως την εξηγούμε εδώ, κι αυτή είναι η αληθινή, παραδοσιακή αστρολογία. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο, πρέπει πρώτα να δούμε πώς από την Πρώτη Αρχή προκύπτουν οι διάφορες αστρολογικές αρχές – είτε αφορούν τον Μικρόκοσμο είτε τον Μακρόκοσμο- και πώς η Πρώτη Αρχή ανακλάται στις αρχές αυτές και αντίστροφα…

 

Robert Zoller: αστρολόγος, αλχημιστής, δάσκαλος (1947-2020)

Αστρολόγος, αλχημιστής και διδάσκαλος 32ου βαθμού. Σπούδασε αστρολογία με δάσκαλο τον θρυλικό Zoltan Mason. Σπούδασε λατινικά για να έχει απευθείας πρόσβαση στα αστρολογικά λατινικά κείμενα. Μελετητής του Μεσαίωνα και συγγραφέας. Εισήγαγε την μεσαιωνική αστρολογία στην δυτική αστρολογική κοινότητα. Συνέγραψε περισσότερα από 10 βιβλία με πιο γνωστό το βιβλίο του «Οι Αραβικοί Κλήροι. Το Χαμένο Κλειδί της Πρόβλεψης» («The Arabic Parts in Astrology: Α Lost Key to Prediction», 1980).

Άσκησε την αστρολογία και δίδαξε την επαγγελματική εφαρμογή των μεσαιωνικών αστρολογικών μεθόδων. Ηγετική φυσιογνωμία στο αντικείμενό του, ο Zoller έδωσε διαλέξεις και δίδαξε σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό και Νότιο Αφρική).

Το εύρος των γνώσεών του κυμαινόταν από την αστρολογία έως την ερμητική φιλοσοφία και από την αλχημεία έως τη μαγεία. Μελέτησε επίσης τη δυτική, σκανδιναβική και ινδική εσωτερική παράδοση. Στο βιβλίο του κορυφαίου Αμερικανού ιστορικού Benson Bobrick «The Fated Sky», αναφέρεται ως ο καλύτερος αστρολόγος του σύγχρονου κόσμου.

Το 1993, ο Robert Zoller βοήθησε στην ίδρυση του Project Hindsight με σκοπό τη μετάφραση στα αγγλικά όλων των γραπτών κειμένων της δυτικής αστρολογικής παράδοσης, που διασώθηκαν στα ελληνικά και στα λατινικά. Συνιδρυτής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Γεωκοσμική Έρευνα (NCGR, National Council For Geocosmic Research, Μασαχουσέτη, 1971 – μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός για την προώθηση και την εξέλιξη της εκπαίδευσης και έρευνας στην αστρολογία). Του απονεμήθηκε το βραβείο Southern Cross το 1998 και το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Regulus για την ανακάλυψη, την έρευνα και την καινοτομία στο UAC, στο Ορλάντο της Φλόριντα, 2002. Η Ιστορία θα τον θυμάται για την πρόβλεψη που αφορούσε την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοινώθηκε στο περιοδικό «Nuntius» και σε διεθνή αστρολογικά συνέδρια. Πολλοί από τους μαθητές του είναι αστρολόγοι, μελετητές και ακαδημαϊκοί με σημαντικό έργο σήμερα.

Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2020, στο New Paltz, της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μια μέρα πριν από τα 73α γενέθλιά του, μετά από μάχη τριών δεκαετιών με τη νόσο του Πάρκινσον. Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1947 στο Mt. Vernon NY, ΗΠΑ (8:59 π.μ., 40n55, 73w50).