Τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες στη γενέθλια αστρολογία τους οποίους χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το μήκος της ζωής: ο αφέτης ή ζωοδότης (hyleg), ο αναιρέτης (anareta) και ο οικοδεσπότης (alcohoden). Μ’ αυτούς μπορούμε να δούμε αν η ζωή θα είναι μακριά ή σύντομη ή να προβλέψουμε ακριβώς το χρόνο του θανάτου.
Αφέτης/ζωοδότης ή hyleg. Ο δότης της ζωής και σημειοδότης της διάρκειάς της. Ένα από τα φώτα, ο Ήλιος ή η Σελήνη.
Αναιρέτης ή anareta. Ο πλανήτης που δίνει τέλος στη ζωή, ιδίως αν βρεθεί σε όψη με τον αφέτη/ζωοδότη.
Οικοδεσπότης ή alcohoden (με διάφορες γραφές π.χ. alchohoden): αυτός που δίνει χρόνια. Είναι ο κυβερνήτης του hyleg – ανάλογα με τον τρόπο που υπολογίζεται ο hyleg. Αν ξέρουμε τον hyleg και τον alcohoden μπορούμε να υπολογίσουμε το μήκος της ζωής, βασιζόμενοι στην θεμελιώδη δύναμη του alcohoden, λαμβάνοντας υπόψη, όμως, το αν δέχεται καλές ή κακές επιρροές από δυνατούς ή αδύναμους πλανήτες.
Οι Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας αντιστοιχίζονται πλήρως με τους παραπάνω δείκτες.
- Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, «αυτή που κλώθει», γνέθει το νήμα της ζωής και συμβολίζει το παρόν, είναι ο hyleg-ζωοδότης.
- Η δεύτερη, η Λάχεσις, το παρελθόν, ξετυλίγει το νήμα της ζωής (μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα, εξού και λαχείο), είναι ο οικοδεσπότης-alcocoden.
- Η τρίτη, η Άτροπος, το μέλλον, κόβει το νήμα όταν έρθει η ώρα, και είναι το αντίστοιχο του αναιρέτη-anareta.
Οι Μοίρες είναι οι δυνάμεις που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Παίρνουν την δύναμή τους από τον Δία , ο οποίος για το λόγο αυτό καλείται και «Μοιραγέτης». Ο Ησίοδος αναφέρει ότι είναι κόρες του Δία και της Θέτιδας ή κόρες της Νύχτας.
Περισσότερα για τις Μοίρες στο Μοίρες, Ελληνική Wikipedia