William Lilly: Παραινέσεις στον σπουδαστή της Αστρολογίας

Φίλε μου, όποιος κι αν είσαι, που χωρίς μεγάλη προσπάθεια θα ωφεληθείς από τη σκληρή μου μελέτη, και που σκοπεύεις να προχωρήσεις σ’ αυτήν την ουράνια γνώση των άστρων, όπου τα μεγάλα και αξιοθαύμαστα έργα του αόρατου και υπέρλαμπρου Θεού ξεκάθαρα δηλώνονται.

Κατ’ αρχάς, να αναλογίζεσαι και να θαυμάζεις τον Δημιουργό και να είσαι ευγνώμων σε Αυτόν με ταπεινότητα. Και μην αφήσεις τη γνώση που αποκτάς σ’ αυτόν τον κόσμο, όσο βαθιά και εξαιρετική κι αν είναι, με οποιοδήποτε τρόπο να ενθουσιάσει το μυαλό σου τόσο, ώστε να αγνοήσεις τη Θεία Πρόνοια που όλα τα βλέπει και όλα τα ορίζει και που κινεί όλα τα ουράνια και τα γήινα πράγματα. Όσο πιο πολλή γνώση αποκτάς, τόσο περισσότερο θα αναγνωρίζεις τη δύναμη και σοφία του Παντοδύναμου Θεού. Πάσχισε να μείνεις κάτω από τη Χάρη Του. Όσο πιο ευλογημένη είναι η τέχνη κι όσο πιο κοντά στον Θεό, τόσο πιο γνήσια η κρίση που θα δίνεις.

Φυλάξου από την περηφάνια και την έπαρση και να θυμάσαι ότι, πολύ καιρό πριν, κανένα άλογο πλάσμα δεν τόλμησε να προσβάλει τον Άνθρωπο στον Μικρόκοσμο, αλλά όλα πιστά τον υπηρετούσαν και τον υπάκουαν. Αυτό όσο ήταν κύριος της λογικής και των παθών του και υπέτασσε το παράλογο στο θέλημά του. Αλλά, αλίμονο, κάποτε η αμαρτία ξεχείλισε κι ο άνθρωπος έδωσε τα ηνία στη δική του επιθυμία και εγκατέλειψε τη λογική και, τότε, όλα τα θηρία και όλα τα δημιουργήματα και ό,τι ήταν φανερά βλαβερό δεν υποτάσσονταν πια στις εντολές του. Μείνε σταθερός, άνθρωπε, στον Θεό σου. Και μετά αναλογίσου την ευγενική σου καταγωγή – πως όλα τα θηρία και τα πλάσματα, τα παρόντα και τα μέλλοντα, δημιουργήθηκαν για χάρη σου – ακόμη κι ο Θεός έγινε άνθρωπος για σένα. Είσαι αυτό το δημιούργημα, το τόσο οικείο με τον Χριστό που ζει και βασιλεύει στους ουρανούς με όλη τη δύναμη και την εξουσία.

 

Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου Κύριε…

Με αμέτρητα δώρα, προνόμια, πλεονεκτήματα σε προίκισε ο Θεός. Περιδιαβαίνεις διαλογιζόμενος τους ουρανούς, αντιλαμβάνεσαι την κίνηση και την λαμπρότητα των άστρων, μιλάς με τους αγγέλους, ναι, με τον Θεό τον ίδιο. Κυριαρχείς πάνω σε όλα τα πλάσματα και υποτάσσεις τον διάβολο. Είναι ντροπή να καταστρέφεις τη φύση σου ή να κάνεις τον εαυτό σου ανάξιο τέτοιων δώρων ή να στερείσαι αυτή τη δύναμη, τη δόξα και την ευλογία που ο Θεός σου παραχώρησε, πετώντας μακριά σου τη Χάρη Του για κάποιες ευτελείς απολαύσεις. Να σκέφτεσαι τον Θεό σου και ότι με την τέχνη σου Τον υπηρετείς. Αυτές είναι οι οδηγίες που σε προτρέπω να ακολουθήσεις ασκώντας αυτήν την τέχνη.

Καθώς διαλέγεσαι κάθε ημέρα με τους ουρανούς, ακολούθησε και φτιάξε το μυαλό σου σύμφωνα με την εικόνα του Θεού, μαθήτευσε και ασκήσου επαρκώς στην αρετή, να είσαι ανθρώπινος, ευγενικός, οικείος με όλους, προσιτός, να μην προσβάλλεις ή τρομάζεις τον αξιολύπητο με επικείμενες δυστυχίες – σε τέτοια περίπτωση να αναφέρεσαι στη σκληρή τύχη του με τρόπο, βαθμιαία, και να τον παρακινείς να παρακαλέσει τον Θεό να πάρει μακριά τη δυστυχία που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Να είσαι σεμνός, φιλικός με τους μορφωμένους, κόσμιος και σοβαρός, να μην επιδιώκεις περιουσίες, να δίνεις απλόχερα στους φτωχούς, χρήματα και συμβουλές με τη δουλειά σου. Μην αφήσεις τα πλούτη του κόσμου να σε παρασύρουν σε λανθασμένη συμβουλευτική ή τέτοιες πράξεις που να προσβάλλουν την τέχνη σου ή το θείο σχέδιο. Να αγαπάς τους καλούς ανθρώπους και να εκτιμάς τους τίμιους ανθρώπους που με όλη τους την καρδιά μελετούν αυτήν την Τέχνη.

Να είσαι φειδωλός σε κρίσεις ενάντια στη χώρα όπου ζεις. Μην δώσεις μαρτυρία για το θάνατο του πρίγκιπα – αν και ξέρω από πείρα ότι και οι βασιλιάδες υπόκεινται στους κανόνες των άστρων. Παντρέψου, να έχεις μια δική σου γυναίκα, να χαίρεσαι την παρέα των φίλων σου, απόφυγε τα δικαστήρια και τις αντιπαραθέσεις. Αφοσιώσου στη μελέτη σου με όλη σου τη δύναμη για να είσαι ξεχωριστός. Μην γίνεσαι παράλογος κι επιθυμείς να ξέρεις κάθε επιστήμη, ώστε να καταλήξεις να ξέρεις λίγο απ’ όλα. Να είσαι πιστός και σταθερός και να μην αποκαλύπτεις μυστικά. Ποτέ να μην προδώσεις την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν φίλοι ή εχθροί… Δείξε σε όλους πώς να ζουν καλά, γίνε ο ίδιος το παράδειγμα, απόφυγε τη μόδα της εποχής, αγάπα το μέρος που γεννήθηκες. Μην στερήσεις από κανένα άνθρωπο -ούτε καν από τον εχθρό σου- την περιουσία του. Μην έρθεις σε απόγνωση αν μιλήσουν άσχημα για σένα, η συνείδηση έχει χίλιους μάρτυρες. Ο Θεός δεν αφήνει καμιά αμαρτία ατιμώρητη, κανένα ψεύδος χωρίς πληρωμή.

*WILLIAM LILLY

*Διάβασε για τη ζωή και το έργο του σημαντικού αυτού αστρολόγου εδώ Φόρος τιμής στον William Lilly

Το κείμενο αυτό βρίσκεται στην εισαγωγή του 1ου τόμου της «Χριστιανικής Αστρολογίας». ΣτΜ. «Γένοιτο!»

Η εικόνα παραχωρήθηκε δωρεάν από Pixnio.com